Hemma igen!

Semesterresan till Norrbotten är avklarad.

Vi hann med en massa på mindre än en vecka:

1. Hyra ut Isses lägenhet.
2. Putsa fönster.
3. Laga en persienn.
4. Laga en lampknapp.
5. Flytta Isses grejer till Rebs lägenhet.
6. Beni och jag bestämde oss för att bo på hotell två sista nätterna, p g a en tom lägenhet och en överfull.
7. Sångträning i Sangis kyrka. Tur att jag skulle sjunga sopran. Det var bara två nya sånger att lära sig kvällen innan konserten...
8. Sångkväll med tillhörande fika avklarat.
9. Trevligt umgänge med hel- och halvsläktingar.
10. Obligatoriskt besök i både Kalix och Luleå centrum. Fatta att jag hittade två överdelar i lilla Kalix!
11. Trevlig pratstund på stan med Tore och André.
12. Tacos hos Reb.
13. Mm mm.

På hemvägen ringde pappa från Knivsta och bad oss hämta upp en kasse kakor då vi passerar. Vi uppskattade att vi skulle passera vid midnatt och att pa och ma skulle sova. Dock - vi var snabbare och kunde träffa dom vakna. "Kakorna" var inga småkakor, utan äkta norrbottnisk mjukkaka. Alltså matbröd. Mums! Jag åt en hel kaka till frukosten. Fatta att man har en pappa som var bagare i sin ungdom och en fena att få till det. Nuförtiden är arbetsordningen följande:

1. Jag köper Vetemjöl Special i stora säckar från Saltå kvarn i Järna.
2. Mamma gör degen.
3. Pappa bakar ut och gräddar.
4. Jag äter.

Tusen tack!

XOXO!
/Mona

Vart har tiden tagit vägen?

Idag drar vi till stugan, men bara för en natt. Imorgon bär det av till Norrbotten, med sedvanlig övernattning på Scandic i Ö-vik.

Förmiddagen har ägnats åt sovning och betalning av räkningar. Nu håller jag på och ska packa.
Bengt spelar gitarr och sjunger på altanen. Ester är hos Katrin, Josef i Båtskärsnäs och övriga sover fortfarande. Nej, nu hör jag faktiskt Rebecca. Jag fattar inte vart den stressiga småbarnstiden tog vägen!  Snart är det väl kaffe i Pensionärernas Hus som gäller...Ena dagen hade jag fullt upp med att arrangera och organisera och se till att allt fölt på. Alla skulle vara hela och rena och vi skulle vara i tid till arbete, skolor, dagis och fritidsaktiviteter. Matförråden krävde ständig påfyllnad. Superbra att det fanns storpack och mängdrabatt . I alla fall om man har så mycket cash så att man har råd att vara ekonomisk. Jo, det är ju faktiskt så att man behöver ett litet "stattkapital" för att kunna vara ekonomisk. Detta hade inte Bengt och jag när vi började vårt liv tillsammans. Inte gjorde det saken bättre att jag pluggade på universitetet i Uppsala och vi bestämde att det var färdiglånat från staten.

Hur som helst; även klädförråden behövde ständig förnyelse. Det blev inte alltid nyinköp, utan plaggen vandrade ner till nästa barn i åldersordning. Tyvärr var Rebecca och Isak lika stora i flera år och samma storlekar på skor, stövlar, slalompjäxor mm behövdes. Vi investerade tidigt i en rejäl Pfaff symaskin och ett par år senare i en overlock-maskin. Sorry H&M, nu sydde jag alla mjukiskläder, fleccetröjor och Madickenklänningar själv.

Bilar, hus och trädgård skulle ha sin del av omsorgen. Ibland var det tuftt att hinna och orka allt. Det var mer än en gång familjen Nilsson syntes i badhuset. Alla trivdes med badandet och ungarna var som fiskar i vattnet. Flera år efterås berättade badvakten att han aldrig skulle glömma då Bengt slängde i Isak utan "simdykor" i djupa  bassängen för att kolla om han kunde ta sig till bassängkanten. Det kunde han...  

Jag älskar mina barn så mycket att det värker i hjärtat. De är ständigt i mina tankar och jag ber för dem varje dag. När de var små var jag ofta trött, men innerst inne lycklig och tacksam för det liv och den familj jag fått.

Nu sitter jag vid min laptop och har precis betalat räkningarna och börjar bli hungrig. Jo, jag har en ovana att köra igång med hemarbete direkt, utan att äta frukost. Därför blir jag svag efter ett tag och orkar knappt ta mig till köket.

Btw, jag köpte en ny digital systemkamera i helgen. Jag hade med min gamla manuella Minolta. Bengt visste att Sony har köpt Minolta och att mina gamla objektiv eventuellt passade till de nya Sony-kamerorna. Det gjorde de! Nu ska jag ta med kameran på resan och lära mig hur den funkar.

Jag drog en sväng till Ma o Pa igårkväll och lämnade tillbaka det lånade släpet. I vanlig ordning bjöds jag på mat och fika innan hemfärden. Här är en bild på mina älskade föräldrar utanför sitt hus i Knivsta.

Ma och Pa utanför sitt hus i Knivsta

XOXO!
/Mona

2 r o k i Luleå uthyres!

Så här mitt i sommaren så kommer första tankarna på den kommande hösten. För egen del blir det nog en fortsättning på uppdraget på Åkers AB. Jag kan inte klaga. Jag har ett jätteroligt uppdrag och kan dra in lite pengar till familjen...

Vi fick nyligen veta att Rebeccas rumskompis Magda drar söderut. Rebecca har en studentlägenhet, en trea på Porsön i Luleå och har gjort upp med Isak att han flyttar in under det kommande året. Detta betyder alltså att vi ska hyra ut vår bostadsrätt i Luleå.

Här kommer då en "internannons" som kan spridas till vänner och bekanta:

UTHYRES
Lägenhet, 2 r o k uthyres i andra hand under max 12 månader med tidigaste inflyttning 1 augusti 2009.
Lägenheten är på 60 kvm, ligger på andra våningen och har balkong.
Adress: Ljunggatan 2, Luleå.
Månadshyra: 3 500 kr. El, vatten och bredband (100 Mb) ingår.
Föreningen har samlingslokal, bastu, tvättstuga i grannhuset, och cykelförråd i källaren. Lägenhetens tillhörande förråd ingår ej.

Möbler som kan ingå efter överenskommelse: Köksbord, soffa, soffbord, fåtölj och säng 90 cm.

Jag har inga bilder nu, men lägenheten är fin och ligger i populärt område nära centrum och Coop Arena. Området heter Bergviken.

Lägenheten passar för både en person och ett par.

Eftersom vi som äger lägenheten, Isak och jag, är ytterst ansvariga för den, så har vi krav på den som ska hyra:
1. Betalning sker varje månad i förskott
2. Rökfri
3. Inga husdjur
4. Skötsam

Das war alles.
XOXO!
/Mona


Pust!

Hemma igen efter några intensiva dagar med temat "Mamma 70". Jag säger bara - tur att vi är 6 syskon!
Fast när vi funderade kring detta, kom vi fram till att om man hade haft ett syskon, så hade arrangemanget sett annorlunda ut. Det hade väl varit någon typ av exklusiv lyxmiddag i litet format... Nu går jag händelserna i förväg. Tillbaka till "Mamma 70" Dag 1 aka torsdag 9 juli:

Rebecca, Isak och jag burnade upp till Knivsta. Enligt det schema som gjorts upp för att ge Mamma hennes födelsedagspresent, d v s att måla vårt föräldrahem i Knivsta, var det jag som skulle fixa lunch till 20 hungriga målare och deras assistenter (läs: respektivar och barn). Jag bjöd på teriyakikyckling, wokade grönsaker och ris. Laxen var för dyr, så jag ändrade mig i affären.

Alla var överväldigade av den goda maten och de riktiga husmödrarna skrev av receptet. Jag fick glänsa, men var helt sanningsenlig och berättade för alla beundrare att receptet finns på ICA.se och att Rebecca har tipsat mig.

Jag röjde mest i köket och hjälpte till att se till att målarna fick eftermiddagsfika och middag. Rebecca och Isak målade huset. Rebecca finlirade med vit färg och Isak härjade med Falu rödfärg. Jag är helt impad av deras insats. MYCKET stolt över mina avkommors insats.

Var med Ma o Pa och handlade lunchingredienser till fredag. Jo visst, det var jag som skulle fixa lunch till gänget ännu en dag...

Kl 18.30 hade syskonen ett kort planeringsmöte och beslutade enhälligt att framföra en sång istället för tal till Mamma. Helena är den av oss som har ordets gåva och hade diktat ihop en sång om Mammas liv på melodin "När lillan kom till jorden".

På kvällen drog Systrarna Soft (Mina systrar Anita och Helena och jag) och inhandlade buffématen. Efter noggrant övervägande hade vi kommit fram till att skippa catering och göra buffén själva. Som tur är så tillhör jag en församling som har eget bönhus med stort kök. Där kunde vi lämna av alla inköp. Efter detta drog Rebecca, Isak och jag till stugan och sov.

Fredag 10 juli:
Vaknade av mobilens alarm kl 08.00. Var seg och låg kvar en kvart. Började sedan halvhjärtade försök att få upp Rebecca och Isak. Ringde till Ma o Pa kl 09.00 och meddelade att vi inte hade en chans att hinna komma upp till Knivsta och fixa lunchen. Ma sa att det var lugnt. Jag hade gjort inköpen och hon, Pa och min svägerska Anne-Marie lagade "Rosa fisksoppa", enligt planen.
Klockan var 12.20 då vi anlände och kunde gå direkt till matbordet och åt av den goda soppan. Receptet kommer från en bekant från mina föräldrars hemby i Norrbotten.
Isak fortsatte måla mot kvällen anslöt även Bengt, Josef och Ester.

Rebecca hängde med mig och Helena till bönhuset. Där började vi förbereda en del av buffén. Därefter åkte kidsen på grillning och vi vuxna chillade hemma hos Helena och Roger. Där sov vi över till lördag aka Mammas födelsedag.

Lördag 11 juli:
Helena och jag var på ICA vid öppningsdax för att hämta beställda charkvaror och baugetter.
Sedan åkte vi till bönhuset igen och började göra det sista på buffén. Rebecca och Ester anslöt och kämpade på med tomat- och mozzarellasallad, meloner,bröd,  tårtfyllning mm. Helena gjorde grönsakuppläggningar, fixade kaffe, gjorde en gluten- och laktosfri tårta mm mm. Jag gjorde pastasallad och blev allmänt stressad när jag såg att klockan tickade på. Vi hade ju sagt att alla skulle vara vid Kvarngården (en hembygdsgård) kl 12.00 sharp. Medan vi jobbade på i köket, tog Anita med några av sina ungdomar och började fixa bord och stolar på plats. Vår plan var att ha buffén på dansgolvet under tak. Det var extra viktigt, eftersom väderprognosen hade utlovat regn. Nu blev det till slut så att regnet aldrig kom, men däremot vinden. Vi fick hålla hårt i våra papptallrikar och det hände att en och annan skiva prosciutto flög av tallrikarna. Det var gott i alla fall och alla var nöjda. Det blev en del fotboll och volleyboll på gräset och alla trivdes. Syskonen sjöng sin sång till Mamma och tårarna kom. Vi var 40 personer på plats barn, barnbarn och barnbarnsbarn med familjer och ändå fattades 28 stycken! Vår huvudpresent till Mamma var ju målningen av huset. Utöver detta hade vi under våren samlat in fotografier på alla 68 barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv och tagit hjälp av Håkan Bolsöy för att med hjälp av fotona göra ett släktträd. Vi överlämnade tavlan och då vällde tårarna fram. Det är helt fantasiskt att se vår familj illustrerad med MA o Pa i stammen och sedan vi sex syskon med våra avkommor på de olika grenarna.

På kvällen var det Öppet hus hos Ma o Pa och vi fick mer god mat och trevligt umgänge. Sedan drog vi till stugan och sov.
Nu är vi hemma igen och sista arbetsveckan före lite semester kör igång imorgon. Det ska bli spännande att få vara med om lite nya grejer. Jag jobbar just nu på uppdrag för Åkers AB och får fokusera på olika aktiviteter kring organisationsutveckling. Mer om detta och mer om Systrarna Soft kommer så småningom.

XOXO!
/Mona

En dag på hemmaplan

Idag har jag varit så gott som ledig. Några jobbmail blir det alltid, men annars har följande klarats av:
1. Åkt med ett sista lass skräp till sopstationen.
2. Köpt miljövänlig bensin till gräsklipparen.
3. Tankat bilen.
4. Bjudit pojkarna på McDonalds. (Inte för att de förtjänade det, men det var det enda sättet att få upp dom.)
5. Varit med Josef och premiärbokat hans första körlektion.
6. Mätt golven i källaren.
7. Åkt och köpt mattor till de uppmätta golven och lagt ut dom.
8. Handlat mat.
9. Marinerat kött och lagat middag.
10. Tjatat på pojkarna att åtminstone göra punkt 1 på deras ToDo-lista. Dvs. tömma en byrå och bära ner den i källaren.
11. Druckit 3 cl.
12. Planerat morgondagens lunch till 15 personer.
13. Tvättat två maskiner tvätt.
14. Förberett och skrivit ut lite frågesportblad till mammas 70-årskalas.

Om sanningen ska fram har jag fått en hel del hjälp av min duktiga dotter Rebecca. Det är roligt att jobba med henne. Hon är alltid positiv och flitig och det piggar upp mig.

Nu är det bara ett par punkter kvar innan jag ska gå och lägga mig. Kl 08.00 går bilen mot Knivsta. Jag ska stanna på ICA Maxi i Arlandastad och göra matinköpen. Jag tänkte att det skulle vara smart, så slipper maten ta plats i kykskåpet hemma under natten och sedan börja tillagning direkt då jag kommer fram till Ma och Pa. Jag kommer att bjuda på teriyakilax och wokade grönsaker. Supergott recept. Gå in på www.ica.se till deras receptbank och sök på "laxfjäril", så kommer receptet upp.

XOXO!
/Mona

Pa vag hem

Sa sitter vi pa RIX Riga International och ar pa vag hem igen. Det ska bli skont att komma hem och in i lite vardag igen. For mycket shopping och hotellboende tar pa en...

Det blev anda en ganska bra dag idag. Jag var egentligen matt redan igar, sa jag hade inga forvantningar pa dagen. Strosande i "gamla stan", konstig mat och ett helt underbart Teahouse. Jag har lust att sno ide'n om jag kunde rakna hem det ekonomiskt. Far val kalkylera lite.

See ya.

XOXO!
/Mona


Riga here we go again!

Mina flickor har lurat med mig idag igen pa internetcafe och jag hanger med. Idag tog vi taxi till ett helt nybyggt kopcentrum. Det var sa nytt att alla lokaler inte var igang annu. Nagra shoppingfynd blev det och i vanlig ordning har jag en t-shirt var till pojkarna med hem... Jag kan ju inte avsloja motiven, for da forstor jag overaskningsmomentet. Sag sa har - texten pa trojorna, matchar grabbarna och jag kunde inte ha gjort dom battre sjalv.

Nu ska jag forsoka fa tag i Isak och Josef, mina sma sotnosar, 17 och 20 ar gamla, via Skype.

Sammanfattning av dagen: Bra borjan med pedikyr. Det har varit lattare att ga mycket hela dagen. Supergod indisk kyckling till lunch och acklig pizza till midag. Tacka vet jag en Latte fran McDonalds...

Bilden visar Ester och mig med lunchen. Vi ser kanske lite skeptiska ut, for vi undrade fortfarande vad "georgian bread" var. Det visade sig att det var typ tortillabrod som vi at med maten.

XOXO!
/Mona

Premiar!

Nu ar det ju sa att jag inte riktigt tillhor blogg-generationen, men mina barn tycker att det ska andras. Darfor har jag gatt med pa att kora igang en blogg. Detta historiska ogonblick utspelas i Riga, Lettland.

Mina dottrar Rebecca och Ester och jag har akt hit pa en langweekend och sitter och vilar benen pa ett internetcafe. Vi har vandrat gata upp och gata ner, varit i ett par storre kopcentrum och pa marknaden. Nagra fynd har det blivit. Sanningen ar dock att detta land inte kan erbjuda mig sarskilt mycket. Jag har helt annan smak och stor kroppshydda. Ett snyggt armband fran Mango blev det i alla fall. Jag ar mycket stolt over inkopet och det passade runt min handled.


Imorgon lordag blir det pedikyr pa ett stalle nara hotellet. Det ska bli skont att fa fotterna ompysslade. Vi har som sagt gatt och gatt.

Hotellet forresten - det heter Ramada City Center Riga och ar nytt eller nyrenoverat. Vi kom till hotellet sent i onsdags kvall och var reservation fanns inte i deras dator. Vi hade en voucher att visa upp, sa allt ordnade sig och tjejen i receptionen fixade in oss i ett rum som ar det narmaste en svit man kan komma. Jag bor i det inre rummet i en dubbelsang. Rummet ar ca 15 m2. Flickorna bor i det yttre rummet. Det ar ca 25 m2 stort. Vi delar badrum. Allt ar ratt nytt och frasht. Dock - jag sag en kackerlacka i trappan da jag tankte att jag skulle ga ner till frukosten istallet for att ta hissen. Det var inte sa trevligt, men jag bryr mig inte sa lange den inte kommer in i mitt rum...

XOXO!
/Mona

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0