Pust!

Hemma igen efter några intensiva dagar med temat "Mamma 70". Jag säger bara - tur att vi är 6 syskon!
Fast när vi funderade kring detta, kom vi fram till att om man hade haft ett syskon, så hade arrangemanget sett annorlunda ut. Det hade väl varit någon typ av exklusiv lyxmiddag i litet format... Nu går jag händelserna i förväg. Tillbaka till "Mamma 70" Dag 1 aka torsdag 9 juli:

Rebecca, Isak och jag burnade upp till Knivsta. Enligt det schema som gjorts upp för att ge Mamma hennes födelsedagspresent, d v s att måla vårt föräldrahem i Knivsta, var det jag som skulle fixa lunch till 20 hungriga målare och deras assistenter (läs: respektivar och barn). Jag bjöd på teriyakikyckling, wokade grönsaker och ris. Laxen var för dyr, så jag ändrade mig i affären.

Alla var överväldigade av den goda maten och de riktiga husmödrarna skrev av receptet. Jag fick glänsa, men var helt sanningsenlig och berättade för alla beundrare att receptet finns på ICA.se och att Rebecca har tipsat mig.

Jag röjde mest i köket och hjälpte till att se till att målarna fick eftermiddagsfika och middag. Rebecca och Isak målade huset. Rebecca finlirade med vit färg och Isak härjade med Falu rödfärg. Jag är helt impad av deras insats. MYCKET stolt över mina avkommors insats.

Var med Ma o Pa och handlade lunchingredienser till fredag. Jo visst, det var jag som skulle fixa lunch till gänget ännu en dag...

Kl 18.30 hade syskonen ett kort planeringsmöte och beslutade enhälligt att framföra en sång istället för tal till Mamma. Helena är den av oss som har ordets gåva och hade diktat ihop en sång om Mammas liv på melodin "När lillan kom till jorden".

På kvällen drog Systrarna Soft (Mina systrar Anita och Helena och jag) och inhandlade buffématen. Efter noggrant övervägande hade vi kommit fram till att skippa catering och göra buffén själva. Som tur är så tillhör jag en församling som har eget bönhus med stort kök. Där kunde vi lämna av alla inköp. Efter detta drog Rebecca, Isak och jag till stugan och sov.

Fredag 10 juli:
Vaknade av mobilens alarm kl 08.00. Var seg och låg kvar en kvart. Började sedan halvhjärtade försök att få upp Rebecca och Isak. Ringde till Ma o Pa kl 09.00 och meddelade att vi inte hade en chans att hinna komma upp till Knivsta och fixa lunchen. Ma sa att det var lugnt. Jag hade gjort inköpen och hon, Pa och min svägerska Anne-Marie lagade "Rosa fisksoppa", enligt planen.
Klockan var 12.20 då vi anlände och kunde gå direkt till matbordet och åt av den goda soppan. Receptet kommer från en bekant från mina föräldrars hemby i Norrbotten.
Isak fortsatte måla mot kvällen anslöt även Bengt, Josef och Ester.

Rebecca hängde med mig och Helena till bönhuset. Där började vi förbereda en del av buffén. Därefter åkte kidsen på grillning och vi vuxna chillade hemma hos Helena och Roger. Där sov vi över till lördag aka Mammas födelsedag.

Lördag 11 juli:
Helena och jag var på ICA vid öppningsdax för att hämta beställda charkvaror och baugetter.
Sedan åkte vi till bönhuset igen och började göra det sista på buffén. Rebecca och Ester anslöt och kämpade på med tomat- och mozzarellasallad, meloner,bröd,  tårtfyllning mm. Helena gjorde grönsakuppläggningar, fixade kaffe, gjorde en gluten- och laktosfri tårta mm mm. Jag gjorde pastasallad och blev allmänt stressad när jag såg att klockan tickade på. Vi hade ju sagt att alla skulle vara vid Kvarngården (en hembygdsgård) kl 12.00 sharp. Medan vi jobbade på i köket, tog Anita med några av sina ungdomar och började fixa bord och stolar på plats. Vår plan var att ha buffén på dansgolvet under tak. Det var extra viktigt, eftersom väderprognosen hade utlovat regn. Nu blev det till slut så att regnet aldrig kom, men däremot vinden. Vi fick hålla hårt i våra papptallrikar och det hände att en och annan skiva prosciutto flög av tallrikarna. Det var gott i alla fall och alla var nöjda. Det blev en del fotboll och volleyboll på gräset och alla trivdes. Syskonen sjöng sin sång till Mamma och tårarna kom. Vi var 40 personer på plats barn, barnbarn och barnbarnsbarn med familjer och ändå fattades 28 stycken! Vår huvudpresent till Mamma var ju målningen av huset. Utöver detta hade vi under våren samlat in fotografier på alla 68 barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv och tagit hjälp av Håkan Bolsöy för att med hjälp av fotona göra ett släktträd. Vi överlämnade tavlan och då vällde tårarna fram. Det är helt fantasiskt att se vår familj illustrerad med MA o Pa i stammen och sedan vi sex syskon med våra avkommor på de olika grenarna.

På kvällen var det Öppet hus hos Ma o Pa och vi fick mer god mat och trevligt umgänge. Sedan drog vi till stugan och sov.
Nu är vi hemma igen och sista arbetsveckan före lite semester kör igång imorgon. Det ska bli spännande att få vara med om lite nya grejer. Jag jobbar just nu på uppdrag för Åkers AB och får fokusera på olika aktiviteter kring organisationsutveckling. Mer om detta och mer om Systrarna Soft kommer så småningom.

XOXO!
/Mona

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0